زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

انجیل و آیات خدا (قرآن)





کتاب آسمانی نازل شده بر حضرت عیسی علی نبیّنا و علیه السّلام اِنجیل نام دارد.


۱ - آیات خداوند



انجیل دربردارنده آیات خداوند است.
«... و انزل التورلـة و الانجیل...»؛ (همان کسی که) کتاب را بحق بر تو نازل کرد، که با نشانه‌های کتب پیشین، منطبق است؛ و « تورات » و «انجیل» را.

۲ - شان نزول



بعضی از مفسران می‌گویند: هشتاد و چند آیه از این سوره در باره فرستادگان و مسیحیان نجران که به نمایندگی از طرف آنان برای تحقیق در باره اسلام به مدینه آمده بودند، نازل شده است.
فرستادگان، شصت نفر بودند که چهارده نفر آنان از اشراف و برجستگان نجران محسوب می‌شدند، سه نفر از این چهارده نفر سمت ریاست داشتند و مسیحیان آن سامان در کارها و مشکلات خود به آن سه نفر مراجعه می‌کردند، یکی از آنان" عاقب" بود که او را" عبد المسیح" نیز می‌گفتند وی امیر و رئیس قوم خود محسوب می‌شد، و قوم او هیچگاه با نظریه و رای او مخالفت نمی‌کردند، دیگری" سید" نام داشت که او را" ایهم" نیز می‌گفتند، وی سرپرست تشریفات و تنظیم برنامه سفر و مورد اعتماد مسیحیان بود، نفر سوم" ابو حارثه" نام داشت که مردی دانشمند و صاحب نفوذ بود، و کلیساهای متعددی به نام او ساخته بودند، او تمام کتب دینی مسیحیان را حفظ داشت.
این گروه شصت نفری در لباس مردان قبیله" بنی کعب " به مدینه آمدند و به مسجد پیامبر صوارد شدند، پیامبر صنماز عصر را با مسلمانان خوانده بود، این شصت نفر لباسهای زیبا و پر زرق و برق و جالب پوشیده بودند که به گفته یکی از صحابه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله" هرگز ندیده‌ایم فرستادگانی به این زیبایی باشند"! موقعی که آنها وارد مسجد شدند، هنگام نمازشان بود، طبق مراسم خود، ناقوس را نواختند و به طرف مشرق ایستاده، مشغول نماز شدند، گروهی از اصحاب پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله خواستند مانع شوند. پیامبر صفرمود: به آنها کاری نداشته باشید!
پس از نماز ، " عاقب" و" سید" خدمت پیامبر رسیدند و با او آغاز سخن کردند پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله به آنها پیشنهاد کرد: " به آیین اسلام درآیید و در پیشگاه خداوند تسلیم گردید".
عاقب و سید گفتند: ما پیش از تو اسلام آورده و تسلیم خداوند شده‌ایم! پیامبر صفرمود: " شما چگونه بر آیین حق هستید، با اینکه اعمالتان حاکی است که تسلیم خداوند نیستید، چه اینکه برای خدا فرزند قایلید و عیسی را پسر خدا می‌دانید، و صلیب را عبادت و پرستش می‌کنید و گوشت خوک می‌خورید، با اینکه تمام این امور مخالف آیین حق است"! عاقب و سید گفتند: اگر عیسی پسر خدا نیست، پس پدرش که بوده است؟
پیامبر صفرمود: " آیا شما قبول دارید که هر پسری شباهتی به پدر خود دارد؟ " گفتند: آری.
فرمود: " آیا اینطور نیست که خدای ما به هر چیزی، احاطه دارد و قیوم است و روزی موجودات با اوست".
گفتند: آری همین طور است.
فرمود: " آیا عیسی این اوصاف را داشت".
گفتند: نه.
فرمود: " آیا می‌دانید که هیچ چیزی در آسمان و زمین بر خدا مخفی نیست و خداوند به همه آنها داناست".
گفتند: آری می‌دانیم.
فرمود: " عیسی غیر از آنچه که خدا به او یاد داده، از پیش خود چیزی می‌دانست"؟
گفتند: نه.
فرمود: " آیا می‌دانید که خدای ما همان است که مسیح را در رحم مادرش همانطور که می‌خواست، صورتگری کرد؟ "
گفتند: همین طور می‌باشد.
فرمود: " آیا چنین نیست که عیسی را مادرش مانند سایر کودکان در رحم حمل کرد، و بعد همچون مادرهای دیگر، او را به دنیا آورد؟ و عیسی پس از ولادت، چون اطفال دیگر غذا می‌خورد".
گفتند: آری چنین بود.
فرمود: " پس چگونه عیسی پسر خدا است با اینکه هیچگونه شباهتی به پدرش ندارد"؟! سخن که به اینجا رسید، همگی خاموش شدند، در این هنگام، هشتاد و چند آیه از اوایل این سوره برای توضیح معارف و برنامه‌های اسلام نازل گردید.

۳ - نزول قرآن



«... ان الذین کفروا بـایـت الله لهم عذاب شدید والله عزیز ذو انتقام»؛ پیش از آن، برای هدایت مردم فرستاد؛ و (نیز) کتابی که حق را از باطل مشخّص می‌سازد، نازل کرد؛ کسانی که به آیات خدا کافر شدند، کیفر شدیدی دارند؛ و خداوند (برای کیفرِ بدکاران و کافران لجوج،) توانا و صاحب انتقام است.

۴ - تفسیر آیه



پس از ذکر تورات و انجیل چنان که دیدیم به نزول قرآن اشاره شده است آن هم به عنوان" فرقان" اما اینکه چرا قرآن، " فرقان " نامیده شده؟ به خاطر این است که" فرقان" در لغت به معنی" وسیله تمیز حق از باطل" است و بطور کلی هر چیزی که حق را از باطل، مشخص سازد، " فرقان" نام دارد و لذا روز جنگ بدر در قرآن به عنوان" یوم الفرقان". نامیده شده زیرا در آن روز ارتش کوچکی که فاقد هر گونه ساز و برگ جنگی بود بر ارتش نسبتا بزرگ و نیرومندی که از هر جهت بر او برتری داشت، پیروز شد، همچنین به معجزات دهگانه موسی علیه السّلام نیز" فرقان" اطلاق شده است.

۵ - پانویس


 
۱. آل عمران/سوره۳، آیه۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۴۱۱.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۴۲۵.    


۶ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۱۱۸، برگرفته از مقاله «انجیل و آیات خدا».    



رده‌های این صفحه : آیات الهی | انجیل | موضوعات قرآنی

منابع اين صفحه : فرهنگ قرآن




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.